Friday, 28 October 2011

Kelebihan Membaca Al-Fatihah

Tahukah Anda

Barangsiapa yg membaca AlFatihah Beserta Bismillah diantara sunat Subuh dan Fardhu Subuh dengan istiqamah maka kalau ia inginkan pangkat maka terkabul lah....kalau ia fakir miskin maka ia akan kaya dan jika ia punya hutang maka ia mampu membayarnye.....kalau ia sakit maka sembuhlah dan kalau ade anak maka anak itu menjadi anak yg solehah berkat surah al fatihah....wallahualam...~

malah ianya boleh mnyembuhkan ownk yg rabun mcm aq.....bnyak sangat tngok komputer...

sabda nabi s.a.w.....
barangsiapa yg ingin menyembuhkan kelemahan pandangannye (rabun/kabur) maka hendaklah dilakukan.....

~Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.


~Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali.


~Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:
                 "Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang."


~Lalu mengucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali.


~Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali:
                 "Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan".


Sebenarnya terlampau banyak kelebihan2 surah Al-Fatihah.....tahukah lagi anda bahawa disaat turunnya surah Al-Fatihah ini....Iblis menangis kerana surah ini disaat dibaca setiap kali dalam solat lima waktu....iblis dan konco2nya tidak berani mengganggu hamba2 Allah yg beramal dengan surah....

Sejarah Satelit

sekadar utk mengisi blog dgn perkara yg berfaedah.....cter pasal satelit....
Satelit yg pertama kali dilancarkan ialah Sputnik 1 oleh kerajaaan Soviet Union pade 4 oktober 1957 (27 hari sebelom merdekanya Malaysia) yg diketuai oleh pereka designnyer, Sergei Korolev sekaligus mencetuskan persaingan perlumbaan teknologi angkasa di antara Amerika Syarikat dgn Kesatuan Soviet....

Sputnik 1 dilancarkan utk mnganalisa ketumpatan Atmosfera melalui pengukuran perubahan orbit dan mnyediakan data mngenai pengagihan isyarat radio di ionosfera (sedap nme nih)....pengumuman kejayaan Sputnik 1 menyalakan Perlumbaan Angkasa di Amerika (padan muke)

sekarang sudah ade beratusan buah satelit yg melayang di angkasa dari 50 buah negara (termasuk Malaysia!! bangge seh) dgn mnggunakan pelancar roket dri 10 buah negara....dan satelit terbesar adelah Stesyen Angkasa Antarabangsa yg ade kat angkasa skunk nih....

ade aq terbace....stesyen penerbangan kapal angkasa un da ade da...kite bole nek mcm nek kpl terbang pegi n balek angkasa....ta perlu ijazah2 sume tuh...cme kne kumpul duit dri skunk...tunggu apelagi..."Stop Thinking, Start Doing!"

web FAM dihack??

web rasmi FAM telah digodam oleh beberapa individu yg tidak bertanggungjawab.....gambarnye un ditukar kepada bende plik2....di tambah lagi dengan kate2 kesat yg mngesatkan....sungguh menakutkan....

Kejadian tuh mungkin ade kaitan dengan kenaikan harga tiket perlawanan final PIALA MALAYSIA yg berharga RM50....cekik darah btol...nseb bek nnt lawan laos free je masok...perlawanan tersebut akan berlangsung di stadium Shah Alam yg membabitkan pasukan Hoben Jang Hoben (Negeri Sembilan) dan skuad Penyu (Terengganu)...

Sebelom ini ade juge insiden dibaling cat merah oleh sekumpulan yg ta diketahui.....hey...mcm2....

elok je sukan bolasepak di malaysia tengah ade peningkatan.....mst ade je halangan....tape2...nk jadi kuat mesti kena hadapai pelbagai halangan/cobaan/ujian....btol ak...????

Wednesday, 26 October 2011

Sambut Hari Deepavali Baik2.....

Selamat Mnyambut hari Deepavali kpd sluroh rakyat malaysia terutama skali kpd kaum india.....sambut la hari raye baik2 k...sbb tadi terbace berita ->http://www.bharian.com.my....mngenai sbuah keluarga yg berhasrat ingin mnyambut deepavali di rumah seorang dari anggota klurga mereka di alor gajah, Melaka tidak kesampaian apebile terlibat dlm kemalangan di Batu 10, Jalan Seremban-Tampin, pagi tadi....P.Mugunthan, 42 thun bersame isteri K.Sothi, 36 thun meninggal dlm kereta honda Civic (huiyOo!!) apebila kereta yg dinaiki itu terbakar dlm satu kemalngan jln raye yg melibatkan dua lagi kereta....kejadian trsebut berlaku kira2 jam 5.56 pagi....

"Mayat pasangan suami isteri itu dihantar ke Hospital Seremban untuk bedah siasat dan kedua-dua anak lelaki mereka turut dihantar ke hospital sama untuk rawatan, kata Zamrus." mnurut berita harian online......

jadi korang yg sdg beraye nih memandu lah dgn selamat...patuhi peraturan jln raye....anda mampu mngubahnyer.....tapi raye kat malaysia nih dri dlu sampai skunk tak ubah2...mest ade kemalangan.....tapi thun  nih mnurun la skit...alhamdulillah......

bace selnjutnyer tentang kejadian tersebut di ->Berita Harian Online | Suami isteri rentung, dua anak cedera parah

Tuesday, 25 October 2011

cara Bemesra/Menyapa.....(heheh)

care menyapa dgn :

kawan lelaki -> tumbuk bhunye dengan kdar sederhana....tidak terlalu kuat....tidak juga terlalu perlahan....(jgn men tumbuk2 sudalaa..) utk mnguji kadar gentle....

kawan perempuan -> tunduk sambil angkat tangan....sebagai tanda hormat....

boyfriend ngan girlfriend tade k.... :P:P:P

suami -> mngurut bahu suami dgn pnuh kasih sayang....sbb penat wat kerja.....

isteri -> usap kepala smbil cium dahi.....sbb mereka mmpu memberikan snyuman/kasih sayang...


(tahukah anda sume pautan yg telah dipost di blog ini adalah bkan copy n paste (ori pnyer).....tapi klo kowank nk copy2 n paste2...wat jerr.....klo ade salah silap sila komen....komen yg merapu tidak dilayan)

mercun oh mercun! terperanjat la kucing!

sakit jantung kucing aku bile asik dengar bunyik mercun sane sini...memekak btol....kucing dah laa pendengaran lebih hebat dri kite....kite yg mnusie nih bru denga mercun da terkejut beruk...apetah lagi kucing....

firstime aq tngok kucing aq yg sorang nih mcm kelam kebut.....lari sane sini...dnga bnyi mercun trus gigit tngn aq....kekadang bole nmpak die bernafas laju sgt sbb asik terkejut....tapi raye adilfitri ape kurangnyerr...sume raye kat malaysia mcm nih.....bkan setakat raye je...dlm bola pon same gak....dahlaa tngh mnunggu final Piala Malaysia....tapi rase nyer ta ramai ownk kot sbb harga tiket mahal (RM50)....

Monday, 24 October 2011

Kekalahan Memalukan Sejak 85 Tahun



itula naseb MU apebila gagal mempertahankan rekod kekalahan dlm liga EPL musim ini apebila tewas kepade Man.City.....bkan saje tewas....tapi tewas yg mngejutkan/memalukan krn dimalukan 6-1 DI TEMPAT SENDIRI......MU tidak pernah tewas seteruk itu sejak 85 tahun ber turut2.....

walobgaimnepon, MU tetap kekal berada pade tempat kedua apebila siChelsea ni tewas plak ngan QPR 1-0 menerusi sepakan penalti....mnekale tempat ke-4 diisi oleh newcastle yg masih lagi blom tewas....diikuti dibelakang ialah tottenham (5) dan liverpool (6)....mnekale siMan.City nih plak sebagai pendahulu liga....si arsenal (7) plak sdah mule bngkit apebile mencatatkan kemenangan 3-1 keatas stoke....terbaekk!!! (tapi liverpool lagi baek laa....heheh)

Sunday, 23 October 2011

U23 Vietnam 1-1 U23 Malaysia Highlights VFF Eximbank Cup 2011 23/10/2011





Malaysia menamatkan saingan piala VFF yg berlangsung di Hanoi apebile seri 1-1 dgn vietnam....skaligus meletakkan diri pde kedudukan yg ke-3 dlm kumpulan.....

perlawanan yg berlangsung sgt sengit krn masing2 berebut tempat ke-2.....vietnam terlebih dhulu mendahului malaysia apebile jaringan oleh sape ntah membuat bola lambung yg lawa....khairul fahmi che mat yg berade agak jauh skit dri kotak gol tidak dpt menyentuh skit pon bola tersebut...
malaysia tidak berputus asa apebila pade mnit ke 43 malaysia mndapat freekick.....baddrol tidak melepaskan pluang tersebut lantas membuat tendangan yg mmng power trus msok gol....vietnam hampir mendahului semula apebila pluang terhidang pde mnit2 terakhir perlawanan nmun terkena palang....hahahha....kdudukan seri tersebut skaligus meletakkan uzbekistan slaku juara VFF Cup....mnakala vietnam naib juara diikuti malaysia yg berade pde tmpat 3.....myanmar plak brade pde tempat ke 4 apebila tewas kesemua prlawanan.....

Benarkah kiamat 2012??

adelaa kakak aq nih pegi wat practical kat johor ke putrajaya....akak aq amek bidang terapi (rawat orang gile)....setiap kali die balek dri practical....mest die cerita mcm2 yg berlaku kat sane....aq pon denga jelaa....ade citer yg pilu, yg kelakar pon ade....yg seram??...mest r ade (serraammm nih)

so, akak aq yg balek dri practical nih pon cerita la satu citer nih....citer die begini....

ade sorang terapi terapi india nih tanyer la akak kwan akak aq nih...waktu tuh akak aq pon ade gak kat situ....diorang tgh rawat sorang pesakit nih....die tanyer "kowank percaye tak kiamat 2012??"....kawan akak aq nih pon jawab "ntahlaa....lagipon saintis da bwat kajian....ade yg ckp ye...ade yg ckp tak...."...tetiba pesakit yg tgh downk rawat nih tetibe mnyampuk...."mne ade kiamat 2012!!!....salah tuh....!!"...tegas si pesakit nih...si terapi india tu pon tnyer...."knape lak?"....pesakit ni pon jawab "yelaa....semua ubat2 yg aq mkn sume tulis expired 2013 laa 2014 laa...ta tulis pon expired 21/12/12....mnipu jer..."

sume ownk yg ade kat situ terdiam....hahaha....pandai btol die nih....

walobgimnepon....tiada sape tau kiamat tu bile....tarikh nyer brape....yg tau hnyalah Allah yg maha Esa....kite dkat sini bersiap-siagala bekalan kite utk akhirat kelak....

malaysia vs vietnam live

malaysia akan bertemu dgn vietnam pada kejohanan VFF Cup pada pukol 8.15 nnt sebagai persediaan utk sukan seagames yg akan berlangsung pada bulan november nnt....sebelom perlawanan ini malaysia tewas skali (1-3 usbekistan) dan mnang skali (2-1 myanmar).....

ini link huh........--> #/VTV2/23

smoga berjaya!!

Saturday, 22 October 2011

Kematian Muammar Gaddafi

pemimpin libya,muammar gaddafi telah mati terbunuh akibat kecedaraan teruk yg dialaminya sewaktu ditangkap....dia terbunuh di bandar kelahirannye iaitu bandar Sirte (innalillah wainna ilaihi raajiun)....ade yg mngatakan die mati apebila kena tocer oleh pemberontak sewaktu ditangkap....aq ade tngok video tuh...hhuhu...aq nasihatkan korang jgn la tngok....klo ikutkan aq nk je post kat blog aq....tapi....ntah...


walobgaimnepon, al-fatihah untknyer....jgnlaa sebut lagi perkare burok yg pernah dbuatnyer...

Piala Malaysia 2011 Separuh Akhir 2 - Terengganu 2-1 Selangor (Agg. 4-1)



sedih btollaa.....nape la team kesayangan aq ni klh....walopon aq ta expect boleh mnang....kot yer pon jgn r klh an....walobgimanapon, redgiant da buat yg terbaek....cuma shell penyu nih kuat sikit je...sikit je...ta kuat mne pon....taon depan, inyaallah misi 33 akan tercapai....

gol dijaringkan oleh manaf mamat apabila mnyambut hantaran cntek dri sape ntah....n then die buat skill dalm kawasan kotak smpai golkeeper slangor un ter jatuh2 huh....gol kedua plak anshari samsudin bile die buat bola lambung yg lawa....tapi ntah mcmmne golkeeper slangor ew takleh tngkap (tapi die tetap terbaek....) gol sagu hati slgor plak melalui safiq rahim bwat mcm superman lalu mnanduk hantaran lintang dri fitri Syazwan ta silap aq.....n then gol....!!!!!

terengganu mnang 2-1 di laman sendiri dan juga mnang ditempat lawan 2-0 [(kureng pnyer penyu, aq harap ko pupus (gurau jelaa)]......diorang akan bertemu Nogori menjelang final nnt.....



(SELANGOR TAK KALAH, CUMA GAGAL JER....TAHUN DEPAN CUBA LAGI)

kejadian di stadium paroi




bermula bile si shukor mle mcm "berlgak" r....aq ta pasti r die belagak ke tak.....tapi nmpk mcm ye...ntah....pape pon....N9 mnang dgn aggregat 6-3 apebile mng di paroi 2-1...sbelum ew mng 4-2...video gol tuh nnt aq kasi....heheh....

Friday, 21 October 2011

Simple.....

aku rase aq punyer blog terlalu simple...bia jela ape ownk nk kte....tu taste aq (tade taste tol mamat nih!!)...hahahahhaha....

Masih Baru

aq masih bru kat sini....so tolong byak tunjuk ajar....heheh....dmulakan dgn bismillahirrahmanirrahim